Da li znate koje aplikacije otkrivaju vašu privatnost?

Objavio u 22/05/2013 u 17:16

Da li stvarno znate? Kladim se da većina nas nema pojma koje aplikacije imaju pristup određenim privatnim podacima kao štu su SMS poruke, emailovi, kontakti i slično. Neki ne znaju ni kako to može da se ukrade. Evo kako.

Svaka aplikacija ima određene dozvole (engl. Permissons) za rad sa Androidom i na osnovu tih dozvola dobija pristup procesoru, memorijskoj kartici, SMS porukama, pozivima, slikama itd. Operativni sistem Android ima gomilu tih dozvola i ne tiču se sve privatnosti, ali neke se i te kako tiču, zato treba biti obazriv koliko je god to moguće i zaštititi se od krađe podataka.

Aplikacija Clueful koju ne napravila Bitdefender kompanija je fin primer za to. Naime, ova aplikacija čita dozvole koje instalirane aplikacije imaju u Andorid OS-u, filtrira ih po tome koje aplikacije mogu biti opasne za korisnika, prikazuje ukupan rezultat sigurnosti sistema na skali od 0 do 100 i detaljno ispisuje aplikacije po nivou rizika: visoko rizične, srednje rizične i nisko rizične.

Na primer, na mom telefonu je nivo sigurnosti 49/100, nemam niti jednu visoko rizičnu aplikaciju, imam 32 srednje rizičnih i 15 nisko rizičnih aplikacija. Sigurno se pitate koje su to srednje rizične? To su Facebook, Twitter, Viber, Clean Master, Google Transalte, Podio, Opera i još dosta njih. Uzeću za primer Facebook: iako ova aplikacija ima mnogo više dozvola, Clueful je za rizilčne prijavio pristup pozivima i imeniku, praćenje lokacije korisnika i povezivanje na internet. Svi već znamo za šta služi Facebook i ne moramo se brinuti što ima sav ovaj pristup osetljivim podacima (osim teoretičara zavere), ali neiskusni Androidaši mogu vrlo lako instalirati neku aplikaciju je neki programer namenio baš da bi nekom ukrao sve mejlove zarad spamovanja reklamama. Napomenuću da je pomoću nekih aplikacija moguće i online plaćanje, tako da treba biti obazriv.

Sve u svemu, cilj mi nije bio nikoga da uplašim, već da skrenem pažnju da pazite šta instalirate na svoj Android uređaj, možda baš neki haker iz komšiluka želi da vidi kakvu to golotinju držite u svom telefonu.

Clueful Privacy Advisor
Clueful Privacy Advisor
Developer: Bitdefender
Price: Free
Tags: CluefulDozvolePrivatnostsigurnost

Autor
Coby Goran Svoboda

Objavljenih tekstova: 379

Coby je über geek i zaljubljen je u njegov LG Nexus 5 na kome ima AICP custom rom. Pre toga je imao HTC Desire, HTC Desire S, HTC One S i HTC One X. Bavi se programiranjem i web dizajnom, voli minimalizam, jednostavnost i funkcionalnost. Ne voli Apple fanbojeve, Opera browser fan, ne voli Firefox browser jer ga svi koriste. Kreativan je i radoznao i kao takav, idealan autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

17 komentara, pridruži se diskusiji!
  • I dalje je AOSP based rom, I dalje se forsira ios tema 🙂 ali su odavno prelezali decje boginje 🙂 sa sitnim bug-ovima…
    Komuna developera se razvila, bio je cak jedan ogranak kod nas MIUI Srbija, ali nije bio lepo organizovan, pa se ugasio 🙁
    Sam prevod jeste bio kritican u pocetku, sada imas samo “manjih” bugova prilikom instalacija custom tema za ovaj rom.
    U sustini je kopija firmiranog rom-a, sa ispravljenim bug-ovima I dodatnim poboljsanim funkcijama. Sami su napravili svoje aplikacije za gallery, music…
    Moja preporuka za ovaj rom, pre nego za cyogen liniju 😉

    • ROMovi su navijačka stvar, po mom ličnom iskustvu, i ja sam bio u toj priči sa InsertCoin, dok mi se gledišta povodom proizvođača nisu razišla sa developerom, on ostao na htc, ja prebego na Samsung.
      MIUI me odbio dizajnom, jes TouchWizz fugly (u odnosu na bilo koji AOSP), ali nije toliko ruzan koliko iOS. Ja sam trenutno, sopstvenim zahtevima, osuđen na TW based ROMove, ne mogu bez kamere, a ima još par stvari na koje sam navikao u stock kod GS3, tako da pravim pauze kad mi se gleda kako je snappy telefon pod CM-om, al se brzo vratim na punu funkcionalnost, pa makar i malo sporiju i mnogo ružniju.

  • Nije li MIUI AOSP based i samim tim podložan istim problemima sa stabilnošću kamere/galerije, na GS3?
    Nisam ga pogledao od kako se pojavio – onda je imao iOS-like design, što me odbilo. Plus nije bio preveden do kraja s kineskog – što verujem da je davno ispravljeno…

  • Sto se tice kompletnog app kontrolora, najbolju soluciju nudi MIUI rom. Od app permissiona, firewall-a, startup mng…nijedan drugi dev rom ne nudi ovako dobru zastitu. Testirano na S3, mada taj rom koristim jos od perioda nexus s-a 🙂

  • Miloš Simić 23/05/2013 u 6:03 PM

    Hvala Ivane!

    • Ma nema na čemu, nego pitanje.: taj ROM toolbox je jedan od načina da se edituju permissions per app – da li radi to? Košta $5, nisam ga kupovao jer nisam siguran koliko mi znači ta jedna stvar, ni da li radi (weird enough, ne da mi savest da instaliram krekovan, ne pitaj zašto.. sve na kompu mi je piratizovano, al Android… Valjda mi ok da platim zato što ga ne prezirem ko Windows, lol).

      • Hmm, AOKP koliko ja znam ima Permission per app, bar ja imam na ICJ 🙂

        • Po nekim Google rezultatima ovlaš pročitanim, i CM je to imao (ne znam ima li i dalje). Muka je Exynos (nikad više, ne zvao se ja Lorimer) – no docs, no drivers, no luck with camera on AOSP.
          Samsungova kamera (aplikacija) kida AOSP inače, i (osim što je stabilna) ima pregršt korisnih opcija, ne pada mi na pamet da je se odreknem. Sve i da je neko portuje na AOPS, opet ne bi bila stabilna, zbog čipseta nedokumentovanog. AOSP kameru koristim isključivo za Photosphere, samo zato je i imam instaliranu.

          Odoh da vidim da nema slučajno 4.2.2 update, nešto je curelo ovih dana, tek će kad očerupaju GS4 kameru da bude slatkiša.
          I, kupio sam ROM Toolbox Pro. Neće da dira pojedinačne permissions. Oh well.

      • Miloš Simić 23/05/2013 u 7:05 PM

        Ako hoces, mogu ja da ti posaljem krekovan. Sto se tice editovanja permissions-a, u ne moze, bar u ovoj mojoj verziji. Imas samo fix permissions za aplikaciju pojedinacno. Svidja mi se jer tu mogu i sd da “ubrzam” malo(HD2 je u pitanju, pa mi treba brza sd kartica zbog ext4 particije) i sto imam i ad block. Ima jos brda opcija, ali ih ne koristim. Mislim da sam prerastao menjanje ikonica u status bar-u i tih cuda.

        • U, ja nisam 😀 Ima krekovane netwide, nego mi se neće, objasnih. Navodno Toolbox Pro može da ukine pojedinačno permission. Nek prespava.

          • Miloš Simić 23/05/2013 u 8:32 PM

            https://play.google.com/store/apps/details?id=com.jrummy.liberty.toolboxpro&hl=en

            Nema, sad sam gledao, a ja bih mogao da skinem novu verziju, imam 5.3.0, a najnovija je 5.8.5.
            Inace, developer ove aplikacije, JRummy je jedan jako kul lik. Na talk-u sam mu pre jedno 6-7 meseci poslao poruku da li postoji neki drugi nacin da se kupi njegova aplikacija, a da nije preko store-a.
            Rekao mi je da to nije moguce i lik mi ‘ladno posalje link krekovane aplikacije. Nisam neko vreme hteo da skinem, bilo mi je glupo nekako, ali sam na kraju ipak skinuo. Bila mi je potrebna aplikacija, sta da radim. 😀

  • Miloš Simić 23/05/2013 u 6:03 PM

    Auu, pa ja sam najlosiji ovde. Skor mi je 21, a “risky app” mi je TV Portal. Neke “moderate” su Rom Toolbox, Titanium Backup, Dolphin Browser, kao sto si ti rekao Clean Master, itd.

  • Miloš Simić 23/05/2013 u 1:54 PM

    Jel moze neko da uradi upload te aplikacije na box/dropbox/drive? Ne mogu da skinem jer sam stavio dpi na 200 pa kaze “incompatible”. Market Helper je ovog puta odlucio da ne radi..

  • ja imam 49/100, facebook, viber itd spadaju u moderate risk, ajde ivane daj da vidimo sta imas sto se tice root-a 🙂

  • Meni je verovatno zadovoljavajucih 56/100, s tim sto sad (kao sto clanak i kaze) vidim neke stvari kojima nisam odusevljen, tipa Flashlight ima dozvolu da se poveze na net i komunicira sa Facebook (wtf?).
    Sa’cu da mu objasnim neke stvari, samo da izguglam odgovarajucu aplikaciju (I have a root here, and I’m not afraid to use it!).

  • Meni je prvi rezultat bio 28/100. Posle deinstalacije visokorizične aplikacije COLOR SPLURGE, rezultat je 49/100.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *